Word jij onze vrijwilliger met een glimlach?
- Je krijgt er energie van als je iets voor een ander kan doen.
- Je vindt het leuk om met mensen iets te ondernemen.
- Je probeert altijd te kijken naar wat nog wél kan.
- Je houdt van individueel persoonlijk contact.
Vrijwilligersorganisatie De Brug in Geleen is altijd op zoek naar nieuwe gemotiveerde vrijwilligers in de Westelijke Mijnstreek en omstreken!
Vrijwilligerswerk bij De Brug is heel afwisselend en boeiend. We hebben altijd enthousiaste mensen nodig om eenzame mensen een geluksmomentje te laten ervaren ondanks hun beperking(en) en mantelzorgers te ontzorgen. Want zorgen voor een ander wordt met liefde gedaan, maar het vergt veel van degene die de zorgtaak op zich genomen heeft. Jij als vrijwilliger maakt al snel het verschil, omdat de mantelzorger ‘lucht’ ervaart en weer energie krijgt om de zorgtaak verder uit te kunnen voeren. Op deze manier help je niet alleen de cliënt door samen iets leuks te ondernemen, maar ook de mantelzorger.
Vrijwilligerswerk
Je bezoekt onder meer zelfstandig cliënten in de thuissituatie. Onze cliënten hebben behoefte aan sociaal contact en (fysieke) ondersteuning. Als vrijwilliger ga je 1x per week of 1x per 2 weken op bezoek. Vrijwilligerswerk is dankbaar werk.
Aanmelden
Wanneer je je aanmeldt volgt er een intakegesprek en bekijk je samen met een coördinator welke doelgroep het beste bij jou past op dat moment. Het is altijd bespreekbaar om later over te stappen naar een andere doelgroep of deze erbij te pakken. We geven je door middel van een introductiebijeenkomst en specifieke vervolgtrainingen de juiste handvatten om een inzet te kunnen verzorgen.
Doelgroepen
Brugmaatje: Je komt voor gezelligheid, een luisterend oor en/of het ondernemen van een activiteit in of buiten huis. Daarnaast kijk je samen met je cliënt hoe het contact met kennissen, vrienden of familie van de cliënt versterkt en uitgebreid kan worden. Idealiter heeft je cliënt na enige tijd geen behoefte meer aan een vrijwilliger en kun jij een andere cliënt gaan helpen. Kijk hier voor meer informatie.
Dementie: Bij een koppeling met een cliënt met dementie ben je een maatje voor onbepaalde tijd. Je onderneemt met de cliënt activiteiten thuis of in de omgeving die aansluiten bij de interesses. Op deze manier geef je de (vaak overbelaste) mantelzorger even een momentje voor zichzelf om op adem te komen. Kijk hier voor meer informatie.
Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ): Wanneer je kiest voor deze doelgroep, kom je in aanraking met cliënten die in de laatste levensfase verkeren en gaat het doorgaans om een korte inzet van dagen, weken of hooguit enkele maanden. Je ondersteunt dan niet alleen de cliënt, maar ook de naasten van de cliënt. Soms door een gesprek, soms door alleen aanwezigheid, soms door het uitvoeren van wat kleine huishoudelijke klusjes. Binnen deze doelgroep kun je kiezen of je in de thuissituatie ingezet wil worden, binnen Hospice Daniken of binnen Vivantes. Kijk hier voor meer informatie.
Vrijwilliger worden?
Wat kun je van De Brug verwachten?
Begeleiding
Je wordt individueel begeleid door een van de coördinatoren. Hier kun je altijd met al je vragen bij terecht en je hebt een vast aanspreekpunt met een vertrouwd gezicht.
Persoonlijke ontwikkeling
De Brug biedt gratis trainingen/workshops aan om jezelf verder te ontwikkelen binnen netwerkversterking, dementie of palliatieve
terminale zorg.
Training
Door middel van een introductiebijeenkomst zorgen we dat je goed voorbereid bent om te starten met een inzet bij een cliënt.
Vergoeding
Via De Brug ontvang je een reiskostenvergoeding.
Voldoening
Het meest gehoorde argument onder onze vrijwilligers voor dit vrijwilligerswerk is:
“Het geeft mij een goed gevoel om iets voor een ander te kunnen betekenen.”
Waardering
Naast de trainingen organiseert De Brug 2x per jaar een leuke activiteit speciaal voor de vrijwilligers. Op deze uitjes is ook genoeg gelegenheid om kennis te maken of bij te praten met andere vrijwilligers.
Heb je vragen of wil je meer informatie?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op via thcdebrug@knooppuntinformelezorg.nl of T. 046 – 750 84 10.
91% van de Nederlanders die vrijwilligerswerk doet, geeft zichzelf een 7 of hoger voor geluk.
Bij de niet-vrijwilligers is dat 85 procent. Dit blijkt uit gegevens van ruim 45.000 personen van 15 jaar of ouder. Vrijwilligers voelen zich niet alleen gelukkiger dan niet-vrijwilligers, maar ook tevredener met hun leven, sociale contacten en psychische gezondheid.
BRON: CBS, 2020
Sociale media