Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ)
De meeste mensen willen het afscheid van het leven thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, laten plaatsvinden.
De Brug biedt met haar opgeleide vrijwilligers ondersteuning en begeleiding aan mensen in hun laatste levensfase. Tijd, aandacht en het welbevinden van de terminale persoon staan voorop, de wensen van deze persoon zijn leidend.
Onze vrijwilligers bieden een luisterend oor, zijn gesprekspartner, helpen met persoonlijke verzorging, kunnen waken aan het bed of zijn aanwezig om de mantelzorger te vervangen. Het zijn sterk betrokken, ruimhartige mensen met een persoonlijke motivatie iets te willen betekenen voor mensen in de laatste levensfase.
De hulpvraag start met een gesprek met één van onze coördinatoren. Daarin wordt besproken wat uw wensen zijn, hoeveel hulp er gewenst of nodig is en op welke dagen en tijdstippen. Na dit gesprek zoekt De Brug naar een goede match tussen cliënt en vrijwilliger, zodat beiden zich prettig voelen in het contact.
Mantelzorgers
Om te voldoen aan de wens zo lang als mogelijk thuis te blijven is ondersteuning van naasten, vrienden en kennissen nodig. Maar deze mensen, mantelzorgers genoemd, kunnen overbelast raken. Ze hebben naast het mantelzorgen –vaak vanuit een emotionele betrokkenheid– nog een werkzaam leven en/of een eigen gezin of andere verplichtingen. Daardoor is het moeilijk tijd voor jezelf te vinden of te nemen. De inzet van een vrijwilliger kan ook gevraagd worden om de mantelzorger te ontlasten, zodat deze het mantelzorgen beter en langer kan volhouden.
Inzet vrijwilliger
Afhankelijk van de situatie worden de vrijwilligers 1 of meerdere dagdelen per week ingezet. Meestal in de ochtend of middag en soms ’s avonds. We verzorgen geen inzetten in de nacht.
De inzet van de vrijwilligers vindt plaats naast de professionele zorg en vervangt deze niet. De vrijwilligers verrichten geen medische- en/of verpleegkundige handelingen of zware huishoudelijke taken.
Een VPTZ vrijwilliger van De Brug kan worden ingezet:
- in de thuissituatie
- in hospice Daniken
- in een instelling (Vivantes Ouderenzorg, Zuyderland ziekenhuis, Daelzicht)
De aanwezigheid van een vrijwilliger van De Brug wordt niet alleen door onze cliënten, maar ook door mantelzorgers als zeer prettig en ondersteunend ervaren.
Kosten
Voor de hulpvragers zijn geen kosten verbonden aan de inzet van onze vrijwilliger(s). De kosten die gemaakt worden voor de werving, training en ondersteuning van de vrijwilligers worden gesubsidieerd door het ministerie van volksgezondheid.
Regio
Vrijwilligers worden ingezet binnen Gemeente Sittard-Geleen, Beek, Stein, Echt-Susteren en voormalig gemeente Schinnen.
Wilt u graag ondersteund worden door een vrijwilliger? Neem dan contact op met De Brug voor het plannen van een intakegesprek.
Interesse om vrijwilliger in de laatste levensfase te worden?
Het werken als vrijwilliger in de laatste levensfase vraagt specifieke kwaliteiten van je. Kwaliteiten die van pas komen zijn: – op je gemak zijn in de laatste levensfase – een goed inlevingsvermogen – het vermogen je eigen normen en waarden tijdelijk te parkeren – kunnen schakelen tussen warme nabijheid en gepaste afstand.
Dit werk geeft ook veel: je kunt echt iets betekenen voor mensen in een kwetsbare fase. Je wordt toegelaten in een belangrijke periode van iemands leven, waar sprake is van openheid en dankbaarheid, maar ook van boosheid en verdriet. De vrijwilligers ervaren dit als een waardevolle toevoeging en verrijking van hun leven.
Als vrijwilliger volg je, naast de introductietraining van de Brug, de basiscursus VPTZ van 4 dagdelen. Na het 1e jaar bieden we je vervolgopleidingen bij de VPTZ academie. Verder krijg je uitnodigingen voor lezingen en themabijeenkomsten van het Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek. Soms heb je geen inzet en soms enkele weken/maanden achter elkaar. Uiteraard ben je vrij op vakantie te gaan.
Heb je belangstelling om je in te zetten als PTZ vrijwilliger neem dan contact op met De Brug voor het plannen van een kennismakingsgesprek.
Heb je vragen of wil je meer informatie?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op via thcdebrug@knooppuntinformelezorg.nl of T. 046 – 750 84 10.
Kwaliteit
We werken met zijn allen aan kwaliteit en VPTZ Nederland heeft samen met de leden de visie op kwaliteit vastgesteld en van daaruit wordt het kwaliteitskompas samengesteld. Dit kompas is gebaseerd op het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (zie VPTZ kwaliteitskompas).
Het kompas geeft meer structuur en samenhang in het werken aan en denken over kwaliteit. Het is een hulpmiddel en geen doel op zich. De visie op kwaliteit die de basis is voor dit kompas heeft 10 uitgangspunten. Wilt u meer informatie zie dan Visie op kwaliteit – VPTZ kwaliteitskompas
VRIJWILLIGERS MET EEN GLIMLACH
Sociale media