Brugmaatje

Wordt u beperkt in uw sociale contact door een lichamelijke beperking?
Voelt u zich eenzaam?

Een brugmaatje is er voor u. Een lichamelijke beperking kan ervoor zorgen dat u minder sociale contacten heeft. Een gevoel van eenzaamheid is een veelvoorkomend gevolg. Een brugmaatje is dan een uitkomst. Een fijn gesprek, samen een blokje om, een uitstapje maken of een spelletje spelen. Met hun glimlach en luisterend oor zijn ze een welkome onderbreking in uw dag.  Voor de mantelzorger zorgt een brugmaatje voor ademruimte.

Hoe gaat de intake bij De Brug  in zijn werk?
De hulpvraag start met een gesprek met één van onze intakers. Daarin worden uw wensen besproken, hoeveel hulp er nodig of gevraagd wordt en op welke dagen en tijdstippen dit dient plaats te vinden. Na dit gesprek zoekt een coördinator van De Brug naar een goede match tussen cliënt en vrijwilliger, zodat beiden zich prettig voelen in het contact en de gevraagde hulp geboden kan worden.

Positieve gezondheid

Een lichamelijke beperking kan ervoor zorgen dat u steeds minder onder de mensen komt met eenzaamheid als gevolg. Positieve gezondheid betekent dat het brugmaatje met u meekijkt naar wat u, ondanks uw lichamelijke beperking, wél nog zou kunnen. U hoeft het dan niet alleen te doen. Regelmatig zoeken we veranderingen in de grote dingen. Maar soms zijn kleine handelingen al heel betekenisvol.  Vaak is er namelijk meer mogelijk dan van tevoren wordt gedacht.

Mevrouw Janssen over haar brugmaatje:

Mevrouw Janssen (88 jaar) komt niet meer vaak buiten en voelt zich eenzaam. Vrienden en familie om haar heen zijn weggevallen en op de zorg na heeft ze nog maar weinig contact met andere mensen. Ze zit elke dag in haar stoel voor het raam. Ze ziet veel mensen voor bij lopen. Sommigen zien haar en zwaaien. Ze zwaait dan gauw terug, blij met elk sociaal contact. Elke dag op dezelfde tijd ziet ze een mevrouw met haar rollator langslopen. Het zwaaien naar elkaar is al iets vanzelfsprekends geworden, maar daar blijft het bij. Totdat mevrouw Janssen dit verhaal aan haar brugmaatje vertelt. Die vraagt mevrouw Janssen of ze al eens een praatje heeft gemaakt met deze mevrouw. Daar had mevrouw Janssen zelf nog niet aan gedacht. En durfde ze dat eigenlijk wel? Ze praat erover met het brugmaatje. De volgende dag kijkt ze op de klok. Het is bijna zover. Ze pakt haar rollator om naar buiten te lopen. Wanneer ze buiten staat, ziet ze de mevrouw met de rollator al aan komen lopen. Ze raapt haar moed bij elkaar en zegt ‘hallo…’. De rest is verleden tijd. Nu zie je elke dag op dezelfde tijd twee vrouwen gemoedelijk naast elkaar lopen met de rollator. En regent het? Dan drinken ze binnen samen een kopje koffie.

En het brugmaatje? Die was voor mevrouw niet meer nodig en kon daardoor een andere cliënt gaan helpen.

Meld u aan voor hulp

Sociaal contact

Een gesprek, een spelletje, samen boodschappen doen, leuke dingen ondernemen, thuis of in de omgeving. Een bezoek van een brugmaatje kan uw dag helemaal opfleuren.

Netwerkversterking

In de twee jaar dat het brugmaatje u bezoekt, gaan jullie samen op zoek naar iemand in uw omgeving die u de hulp kunt bieden waar u om vraagt. We noemen dit netwerkversterking. Een brugmaatje helpt u om uw netwerk te versterken of uit te breiden, afhankelijk van uw hulpvraag. Want, hoe mooi zou het zijn wanneer u uiteindelijk niet meer afhankelijk bent van een vrijwilliger? Op deze manier behoudt u langer de regie over uw eigen leven.

Een brugmaatje komt 1x per week of 1x per 2 weken op bezoek. Bij voorkeur op een vaste dag en tijdstip voor maximaal 4 uur. In het eerste jaar ligt de nadruk op elkaar leren kennen. Vanaf het tweede jaar gaan jullie samen onderzoeken wie u kan helpen met uw hulpvraag.

Kosten

De kosten voor de inzet van een brugmaatje worden gesubsidieerd door de gemeente Sittard-Geleen en Gemeente Beekdaelen. Voor de hulpvragers is de inzet kosteloos.

Regio

U kunt contact met ons opnemen voor een brugmaatje wanneer u woonachtig bent binnen de gemeente Sittard-Geleen of voormalig gemeente Schinnen.

Wilt u graag ondersteund worden door een brugmaatje? Neem dan contact op met De Brug voor het plannen van een intakegesprek.

Word vrijwilliger bij De Brug en word Brugmaatje!

Wil je iemand écht helpen, ondersteunen en voor iemand van grote betekenis zijn? Als brugmaatje voel je je snel op je gemak bij mensen in een één op één situatie. Je kunt goed luisteren en je bent in staat je eigen verhaal even te parkeren. Dit vrijwilligerswerk levert voldoening op en een zinvolle invulling van zowel jouw leven als die van de cliënt die je bezoekt.

Wanneer je het als een uitdaging ziet om iemand te begeleiden nieuwe stap(jes) te zetten, dan past deze doelgroep helemaal bij jou.

Als brugmaatje volg je, naast de introductietraining van De Brug, de Netwerktraining. Tijdens deze training krijg je handvatten hoe je zo laagdrempelig mogelijk het netwerk van je cliënt anders kunt inzetten of uitbreiden. Je bezoekt 1x per week of 1x per 2 weken, maximaal 4 uur, dezelfde cliënt.

Als vrijwilliger wordt je begeleid door een coördinator. Zo heb je altijd een vertrouwd gezicht om op terug te vallen.

Heb je belangstelling om je in te zetten als brugmaatje neem dan contact op met De Brug voor het plannen van een kennismakingsgesprek.

Meld je aan als brugmaatje

Heb je vragen of wil je meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@thcdebrug.nl of 046-458 1066.

Deel deze pagina, kies het sociale platform!

VRIJWILLIGERS MET EEN GLIMLACH