Brugmaatje

Samen is fijner dan alleen

Mevrouw Janssen (88 jaar) komt niet meer vaak buiten en voelt zich eenzaam. Vrienden en familie om haar heen zijn weggevallen en op de zorg na heeft ze nog maar weinig contact met andere mensen. Ze zit elke dag in haar stoel voor het raam. Ze ziet veel mensen voor bij lopen. Sommigen zien haar en zwaaien. Ze zwaait dan gauw terug, blij met elk sociaal contact. Elke dag op dezelfde tijd ziet ze een mevrouw met haar rollator langslopen. Het zwaaien naar elkaar is al iets vanzelfsprekends geworden, maar daar blijft het bij. Totdat mevrouw Janssen dit verhaal aan een vrijwilliger vertelt. Die vraagt mevrouw Janssen of ze al eens een praatje heeft gemaakt met deze mevrouw. Daar had mevrouw Janssen zelf nog niet aan gedacht. En durfde ze dat eigenlijk wel? Ze praat erover met de vrijwilliger. De volgende dag kijkt ze op de klok. Het is bijna zover. Ze pakt haar rollator om naar buiten te lopen. Wanneer ze buiten staat, ziet ze de mevrouw met de rollator al aan komen lopen. Ze raapt haar moed bij elkaar en zegt ‘hallo…’. De rest is verleden tijd. Nu zie je elke dag op dezelfde tijd twee vrouwen gemoedelijk naast elkaar lopen met de rollator. En regent het? Dan drinken ze binnen samen een kopje koffie.

Een vrijwilliger van De Brug

Vaak zoeken we veranderingen in de grote dingen, maar het verhaal hierboven laat zien dat soms juist ook naar de kleine dingen gekeken moet worden. En dan wordt het gemakkelijker als er iemand met u meekijkt. Wanneer u lichamelijke beperkingen ervaart, kan een brugmaatje hierin een rol spelen.

Meld u aan voor hulp

Positieve gezondheid

Een lichamelijke beperking kan ervoor zorgen dat u steeds minder onder de mensen komt met eenzaamheid als gevolg. Positieve gezondheid betekent dat het brugmaatje met u meekijkt naar wat u, ondanks uw lichamelijke beperking, wél nog zou kunnen. U hoeft het dan niet alleen te doen. Vaak is er namelijk meer mogelijk dan van tevoren wordt gedacht.

Sociaal contact

Een gesprek, een spelletje, samen boodschappen doen, leuke dingen ondernemen, thuis of in de omgeving. Een bezoek van een brugmaatje kan uw dag helemaal opfleuren. In de twee jaar dat het brugmaatje u bezoekt, gaan jullie samen op zoek naar iemand in uw omgeving die u de hulp kunt bieden waar u om vraagt. We noemen dit netwerkversterking. Een brugmaatje helpt u om uw netwerk te versterken of uit te breiden, afhankelijk van uw hulpvraag. Want, hoe mooi zou het zijn wanneer u uiteindelijk niet meer afhankelijk bent van een vrijwilliger? Op deze manier behoudt u langer de regie over uw eigen leven.

Een brugmaatje komt 1x per week of 1x per 2 weken op bezoek. Bij voorkeur op een vaste dag en tijdstip voor maximaal 4 uur. In het eerste jaar ligt de nadruk op elkaar leren kennen. Vanaf het tweede jaar gaan jullie samen onderzoeken wie u kan helpen met uw hulpvraag.

Kosten

De kosten voor de inzet van een brugmaatje worden gesubsidieerd door de gemeente Sittard-Geleen en voormalig gemeente Schinnen. Voor de hulpvragers is de inzet kosteloos.

Regio

U kunt contact met ons opnemen voor een brugmaatje wanneer u woonachtig bent binnen de gemeente Sittard-Geleen of voormalig gemeente Schinnen.

Wilt u graag ondersteund worden door een brugmaatje? Neem dan contact op met De Brug voor het plannen van een intakegesprek.

Interesse om een brugmaatje te worden?

Als brugmaatje voel jij je snel op je gemak bij mensen in een één op één situatie, je kunt goed luisteren en bent in staat je eigen verhaal even te parkeren. Dit werk levert je voldoening op en een zinvolle invulling van zowel jouw leven als die van de cliënt die je bezoekt.

Wanneer je het als een uitdaging ziet om iemand te begeleiden nieuwe stap(jes) te zetten, dan past deze doelgroep helemaal bij jou.

Als brugmaatje volg je, naast de introductietraining van De Brug, de Netwerktraining. Tijdens deze training krijg je handvatten hoe je zo laagdrempelig mogelijk het netwerk van je cliënt anders kunt inzetten of uitbreiden. Je bezoekt 1x per week of 1x per 2 weken, maximaal 4 uur, dezelfde cliënt.

Heb je belangstelling om je in te zetten als brugmaatje neem dan contact op met De Brug voor het plannen van een kennismakingsgesprek.

Meld je aan als brugmaatje

Heb je vragen of wil je meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@thcdebrug.nl of 046-458 1066.

Deel deze pagina, kies het sociale platform!

VRIJWILLIGERS MET EEN GLIMLACH